De beste video-editors

de beste video editing softwareNu we met bijna alle mobiele telefoons en digitale fotocamera’s heel acceptabele videofilmpjes kunnen opnemen en we die filmpjes natuurlijk ook heel graag op de sociale media zoals Youtube, Vimeo en Facebook willen publiceren, is ook de behoefte naar goede software om die video’s mee te kunnen editen flink toegenomen.

Er zijn video-editors in allerlei soorten en uitvoeringen, en wie er naar op zoek gaat ziet door de bomen al gauw het bos niet meer. Daarom zijn wij te rade gegaan bij iemand die bijna dagelijks video’s monteert, en die presenteerde ons het volgende lijstje:

Video-editors voor Windows computers:

 1. Adobe After Effects CS6
 2. Sony Vegas Pro 12
 3. MAGIX Video deluxe 2013 Plus
 4. Windows Live Movie Maker

 

Adobe After Effects

Een erg stabiel programma met veel effecten en transitions waarmee je echt alles uit de kast kunt halen. Je hebt voor Adobe After Effects wel een 64-bits computer nodig, en het is verre van eenvoudig. Adobe After Effects biedt heel veel mogelijkheden zodat je je er eerst heel goed in moet verdiepen voordat je het een beetje goed kunt gebruiken. Het betreft professionele software en het prijskaartje is er ook naar, Adobe vraagt voor de meest recente versie van After Effects maar liefst € 1269,00.

 

Sony Vegas Pro

Dit is net zoals Adobe After Effects een erg stabiel programma. Het heeft veel minder effecten en transitions dan After Effects maar draait wel elke Windows computer (mits de hoeveelheid RAM etc het toelaat). Sony Vegas Pro is ook een stuk goedkoper, de adviesprijs bedraagt € 479,95.

 

MAGIX Video deluxe 2013 Plus

Dit programma is meer geschikt voor de consument, deze video-editor staat bekend om het makkelijke gebruik, toch heeft het veel opties, met meer dan 2400 effecten & sjablonen.

MAGIX Video deluxe 2013 Plus is niet voor niets de meest verkochte videosoftware met een adviesprijs van € 149,98.

 

Windows Live Movie Maker

Dit gratis programma staat standaard op de meeste Windows computers, en is anders ook gratis te downloaden mits je een legale Windows Vista, 7 of 8 versie hebt. Voor Windows XP is er een oudere versie beschikbaar, waar je wel even voor moet zoeken omdat Microsoft die voor zover wij weten niet meer ondersteunt. Windows Movie Maker biedt niet al te veel mogelijkheden om je video’s te editen, maar wat wil je dan ook voor een gratis programma. Niettemin wordt het door heel veel mensen gebruikt en zijn er best leuke huis-tuin-en-keuken flimpjes meer te editen.

 

Video-editors voor Apple computers

 1. Adobe After Effects CS6 (zie boven)
 2. Final Cut Pro X
 3. iMovie HD

 

Final Cut Pro X

In feite is Final Cut Pro X vergelijkbaar met Sony Vegas, het programma is erg makkelijk onder de knie te krijgen en heeft aardig wat effecten en transitions. Ook is het, ondanks de vele (professionele) mogelijkheden nog aardig goedkoop, Final Cut Pro X is namelijk verkrijgbaar voor de adviesprijs van € 269,99.

 

iMovie HD

Ook Apple biedt haar gebruikers, net als Microsoft met Windows Live Movie Maker, gratis editing software, namelijk iMovie HD. Dit programma biedt bovendien veel meer mogelijkheden en opties dan Movie Maker waarmee Apple duidelijk laat zien dat haar prioriteiten nog steeds in de grafische sector zitten. Met iMovie HD biedt de (gevorderde) thuisgebruiker eigenlijk de ideale software om snel een video in elkaar wilt zetten, zonder al te veel effecten en gedoe.

 

© foto: de desbetreffende softwarefabrikanten

Ook interessant voor je:

 • De beste opties en accessoires voor auto’s in 2013De beste opties en accessoires voor auto’s in 2013 Ook dit modeljaar hebben de automobielfabrikanten voor ons besloten dat er een aantal zaken aan auto's, waarvan we soms niet eens wisten dat ze bestaan, toch echt pure noodzaak zijn. Het […]
 • De beste games voor de Wii U gameconsoleDe beste games voor de Wii U gameconsole De nieuwe Wii U spelconsole is weliswaar minder spraakmakend dan de eerste Wii spelconsole van een aantal jaren geleden, maar is eigenlijk wel veel interessanter. Wellicht dat er daarom […]
 • De 5 beste beveiligings tips voor de DecembermaandDe 5 beste beveiligings tips voor de Decembermaand December komt er weer aan en dat betekent voornamelijk feestelijkheden en donkere nachten! De een houdt er van, de ander gruwelt ervan. Wie er ook van houdt, zijn inbrekers. De […]
 • De mooiste cadeaus om met Kerstmis te gevenDe mooiste cadeaus om met Kerstmis te geven Met Kerstmis zul je je dierbaren ongetwijfeld willen verwennen met een mooi cadeau.  En net als de voorgaande jaren is het ook deze Kerst not done om weer met het obligate luchtje, (zelf […]