De beste Nederlandse ziekenhuizen van 2013

Elsevier doet ieder jaaronderzoek naar de staat van de ziekenhuizen in Nederland, dus ook in 2013. Er wordt in dat onderzoek gekeken welke ziekenhuizen veilige en up-to-date medische zorg bieden, welke het meeste aandacht voor hun patiënt hebben en dit jaar wordt bovendien ook gekeken naar de meest transparante ziekenhuis.

Begin november verscheen de editie van 2013 van Elseviers ‘De beste ziekenhuizen’ waarin Elsevier in totaal 91 ziekenhuizen heeft beoordeeld aan de hand van 542 indicatoren.

Beste ziekenhuis

Het Medisch Centrum Alkmaar heeft ditmaal de hoogste score behaald. Het ziekenhuis had een kleine voorsprong op zestien ziekenhuizen die ook hoog scoorden.

Ook universitair medische centra vergeleken

Dit jaar heeft Elsevier voor het eerst de universitair medische centra afzonderlijk van elkaar vergeleken. Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam eindigde in deze vergelijking als beste.

Meest patiëntgerichte ziekenhuis

Elsevier beoordeelde het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam en het Ziekenhuis Bronovo in Den Haag het best op het gebied van patiëntgerichtheid. Bij deze ziekenhuizen zijn de wachtlijsten relatief kort en is ook de dienstverlening aan de patiënt het best.

Meest transparante ziekenhuizen

Nieuw dit jaar is een ‘transparantiemeter’. Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond en het Isala in Zwolle zijn het meest open van alle ziekenhuizen over het eigen functioneren.

Beste zorgverlening

Op het gebied van zorgverlening scoorden het Ikazia Ziekenhuis en het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam, het Medisch Spectrum Twente in Enschede alsmede het Ziekenhuis Rivierenland in Tiel het hoogst, zij bieden hun patiënten de meest veilige en up-to-date medische zorg.

Beoordeling

Elsevier beoordeelde de ziekenhuizen met ondersteuning van bureau SiRM waarbij gebruik is gemaakt van openbare gegevens die de ziekenhuizen verplicht moeten aanleveren aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg, het College voor Zorgverzekeringen alsmede het ministerie van Volksgezondheid. Verder zijn de normen voor operatievolumes meegeteld zoals die door wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten worden gehanteerd.

De uitslag van de beoordeling is niet een echte ranglijst, Elsevier heeft een vergelijking van ziekenhuizen ten opzichte van het landelijk gemiddelde gemaakt. Daarbij bleven acht ziekenhuizen het verst onder het gemiddelde.

Ook interessant voor je:

  • De beste bestemmingen langs de Egeïsche en Zwarte ZeeDe beste bestemmingen langs de Egeïsche en Zwarte Zee Op sommige plaatsen is het altijd zomer. Vooral op de eilanden in de Egeïsche Zee en plaatsen aan de rivièra van de Zwarte Zee kent men winterweer alleen van documentaires op televisie. […]
  • De mooiste vrijwilligersprojectenDe mooiste vrijwilligersprojecten Veel mensen hebben de droom om voor een langere tijd naar het buitenland te gaan. De een wil een wereldreis maken, de ander wil zich inzetten voor het goede doel. Dat is natuurlijk een […]
  • De beste woonaccessoires om je eigen loft te creërenDe beste woonaccessoires om je eigen loft te creëren Industriële panden, open ruimtes, betonnen vloeren, oude wanden en grote ramen. Ieder woonblad staat er tegenwoordig vol mee. Het liefst wonen we allemaal in een New York stijl loft maar […]
  • De leukste originele vakantiebestemmingen dichtbijDe leukste originele vakantiebestemmingen dichtbij Ze bestaan écht, originele vakantiebestemmingen op één dag rijden van Nederland. En dan hebben we het niet over een “middle of nowhere” bestemming, maar een bestemming waar jong en oud een […]