De mooiste kerstmarkten

Zo vlak voor Kerstmis is het voor velen onder ons een goede gewoonte om één of meerdere kerstmarkten te bezoeken om vast een beetje in de kerstsfeer te komen. Bovendien kun je er vaak leuke  en originele kerstversieringen en snuisterijen kopen. Een kerstmarkt is, hoe kleinburgerlijk het soms ook lijkt, daarom een prachtig doel voor een leuk dagje uit of weekendje weg. Een overzicht van bekende en minder bekende kerstmarkten in Nederland en omringende landen.

Kerst aan het Hof, Zutphen

Vroeger was de Kerstmarkt in Zutphen één van de grootste kerstmarkten van Nederland. Nadat het, mede door de economische omstandigheden, in Zutphen een tijdje rustig is geweest op dat gebied, worden er nu serieuze pogingen gedaan om in Zutphen weer ene mooie Kerstmarkt te organiseren. Dit gebeurt in eerste instantie vrij kleinschalig in de vorm van de ‘Kerst aan het Hof’. Op het ’s Gravenhof, in het historische centrum van deze Hanzestad,  wordt van woensdag 18 december tot en met zondag 22 december 2013 een kerstmarkt in een Duitse sfeer gehouden. Het plein voor de Walburgiskerk wordt dan omgetoverd tot een bruisend plein waar verschillende ondernemers in tientallen houten chalets hun kerstwaar aanbieden om de inwoners en bezoekers aan Zutphen warm te maken voor de aankomende Kerstdagen.

Striezelmarkt, Dresden

Deze beroemde kerstmarkt bestaat al sinds 1434 waarmee Dresden, de hoofdstad van Sasken,  de oudste kerstmarkt van Duitsland in huis heeft. Deze traditionele kerstmarkt is niet alleen populair onder de Duitsers maar wordt ook veel door Nederlanders bezocht.  In Dresden vind je overigens nog meer kerstmarkten, totaal zelfs negen kerstmarkten. De Striezelmarkt wordt in 2013 gehouden van 27 november tot en met 24 december.

Duisburger Weihnachtsmarkt

Een iets bescheidener maar evengoed leuke kerstmarkt om te bezoeken vind je in Duisburg. Midden in het centrum vind je daar een sfeervolle Kerstmarkt met vele kraampjes met leuke kerstartikelen en lekkernijen. De Kerstmarkt in Duisburg is in 2013 van 21 november tot en met 30 december.

Kerstmarkt in Keulen

Vlak bij de Dom van het Duitse Keulen vind je een traditionele Kerstmarkt die dit jaar plaatsvindt van 25 november tot en met 23 december. Dit is één van de grotere kerstmarkten van Duitsland, je vindt er meer dan 100 kraampjes met traditionele lekkernijen en kerstspulletjes.

Düsseldorfer Weihnachtsmarkt

Dit is onder de Nederlanders niet voor niets de populairste kerstmarkt. In Düsseldorf bestaat de kerstmarkt uit meerdere markten, die van 21 november tot en met 23 december bijna de gehele binnenstad beslaat en over de pleinen zijn verdeeld. Ieder plein heeft weer een geheel eigen karakter. De kraampjes op de Marktplatz zijn in dezelfde historische stijl neergezet als de prachtige oude panden in de omgeving terwijl de kerstmarkt op de Heinrich-Heine Platz juist geheel in Jugendstil stijl is aangekleed.

Kerstmarkt Maastricht

Maastricht staat natuurlijk al bekend als een sfeervolle stad. Welnu, van 30 november tot en met 30 december is het Vrijthof nog veel meer het bruisende middelpunt van Maastricht dankzij de fonkelende kerstversiering die je uitnodigt om een rondje over de kerstmarkt van Maastricht te maken en je ogen de kost te geven aan de snuisterijen en lekkernijen.

Milieuzones in Duitsland

Houd er rekening mee dat de meeste binnensteden en winkelcentra in Duitsland een zogenaamde Umweltzone hebben waar je met de auto alleen mag komen als je auto over een Umweltplakete beschikt. Als men bij het binnenrijden van zo’n milieuzone geen milieusticker heeft kan men een boete van 40,- en een strafpunt in het Duitse register van verkeersovertredingen krijgen. Dit geldt óók voor buitenlandse automobilisten!

Sfeerimpressie

 

Ook interessant voor je:

  • De mooiste kerstmarkten van NederlandDe mooiste kerstmarkten van Nederland Ook rond Kerstmis 2015 zijn er weer de nodige kerstmarkten. Niet alleen in Duitsland, maar ook in Nederland. Want ook in eigen land zijn er een heleboel leuke kerstmarkten die een bezoekje […]
  • De mooiste bureaublad achtergronden voor de KerstDe mooiste bureaublad achtergronden voor de Kerst Het blijft zo vlak voor Kerstmis een populaire manier om in de feeststemming te komen: een mooie afbeelding in kerstsfeer als bureaublad op je computer. Wij helpen je even op weg, niet […]
  • De mooiste cadeaus om met Kerstmis te gevenDe mooiste cadeaus om met Kerstmis te geven Met Kerstmis zul je je dierbaren ongetwijfeld willen verwennen met een mooi cadeau.  En net als de voorgaande jaren is het ook deze Kerst not done om weer met het obligate luchtje, (zelf […]
  • De beste Kerstman ter wereldDe beste Kerstman ter wereld Stefan Veroude uit Netsersel is voor de tweede keer gekroond tot de beste kerstman ter wereld. Hij won zondagavond de bekende "Santa Winter Games" in Gällivare, in het Zweedse deel van […]