De leukste uitjes van Nederland

Meer dan 60.000 leden van de ANWB hebben via de website ‘Het Land van de ANWB’ gestemd over de leukste uitjes van Nederland. Je zou verwachten dat er onder de winnaars vooral de grote publiekstrekkers zouden zitten maar niets is minder waar. Er blijken onder ‘de leukste uitjes van Nederland’ namelijk een aantal verrassende winnaars te zijn.

leukste uitjeDe ANWB heeft de leukste uitjes in een aantal categorieën ingedeeld, en ook nog in provincies, en zo hebben we onder de leukste uitjes een overall winnaar, het meest innovatieve uitje, het uitje dat de kinderen het leukste vonden alsmede 12 winnaars uit de provincies. Op die manier zijn er onder ‘de leukste uitjes van Nederland’ heel diverse winnaars, variërend van een natuurgebied tot een groot attractiepark. We zetten ze even op een rijtje:

Het Leukste Uitje van Nederland: GaiaZOO, Kerkrade

© GaiaZOO KerkradeDe Limburgse dierentuin GaiaZOO biedt een adembenemende wereld van dier en natuur. De dierentuin werd vanwege haar nieuwe en unieke concept reeds vier keer in publieksverkiezingen gekozen tot ‘Mooiste Dierentuin van de Benelux’, en is nu dus gekozen tot het ‘Leukste Uitje van Nederland’.

 

Het meest Innovatieve Uitje van Nederland: MuZIEum, Nijmegen

donkerHet muZIEum in Nijmegen is een ervaringsmuseum over zien en niet zien. Het dagelijkse leven voelen, proeven, ruiken en beluisteren door de ogen van een blinde persoon. Een unieke, spannende en verrassende belevenis. Je kunt er het donker beleven middels een rondleiding aan de hand van een blinde gids in de absolute duisternis.

Het Leukste Uitje van Nederland voor kinderen: Efteling, Kaatsheuvel

De Aquarana op de EftelingDe Efteling is al jaren het populairste pretpark in Nederland. Naast de vele attracties zijn er ook shows, een natuurpark, roeivijvers en nog heel veel meer. In 2012 kwam er ter ere van het 60-jarig jubileum ook een bijzondere nieuwe attractie, de “Aquanura”,  de grootste wildwatershow van Europa en de derde grootste wildwatershow van de wereld.

Ook de overige attracties op de Efteling, met maar liefst 5 achtbanen, 2 waterattracties en 3 darkrides zijn absoluut een bezoekje waard.

De leukste uitjes van iedere provincie:

Groningen: Zeehondencrèche, Pieterburen

De jarenlange inspanningen van Lenie ’t Hart en haar team worden beloond met de verkiezing tot het leukste uitje van de provincie. Naast de opvang voor zeehonden biedt de zeehondencrèche in Pieterburen veel informatie en vermaak voor het hele gezin.

Friesland: Ir. D.A. Woudagemaal, Lemmer

In Lemmer ligt ’s werelds grootste nog werkende stoomgemaal, het organiseert rondleidingen waarin je niet alleen alles over het gemaal maar ook over de waterhuishouding in Friesland wordt verteld en uitgelegd.

Drenthe: Attractiepark Drouwenerzand, Drouwen

Dit park geniet grote bekendheid en waardering in de regio, met een apenkooi, piratenboot, botsauto’s en een waterplein. Snacks, snoep, fruit en drinken zijn in de entreeprijs inbegrepen.

Overijssel: Dierenpark Taman Indonesia, Steenwijk

Een pareltje in Steenwijk: een dierentuin waar je niet alleen de exotische flora en fauna kunt ontdekken maar ook Indische hapjes kunt proeven en kennis kunt maken met een stam uit de jungle van West Sumatra.

Flevoland: de Orchideeënhoeve, Luttelgeest

Nog zo’n verrassing, niet Walibi Holland maar één van de grootste tropische tuinen van Europa is hier gekozen tot winnaar. Je vindt hier duizenden zeldzame orchideeën, tropische vogels en dieren.

Gelderland: Veluwse Bron, Emst

Midden in het bosrijke Veluwse landschap bevindt zich een enorm wellnesscentrum van bijna 10.000 m² dat rond een uniek concept is opgebouwd. Zo vind je er een Wildobservatiesauna en een Stuifzandsauna.

Noord-Holland: Marinemuseum, Den Helder

In de Kop van Noord-Holland vind je een museum boordevol historie. Je kunt er aan boord gaan van één van de vele museumschepen zoals een onderzeeboot of mijnenveger, en ook de avonturen van onze mariniers beleven.

Zuid-Holland: Miniwold Rotterdam

De grootste overdekte miniwereld van de Benelux is in een geliefd uitje in de regio, je ziet een bedrijvige stad in miniatuuruitvoering, met havens, rijdende treinen en vrachtwagens.

Zeeland: Berkenhof’s Tropical Zoo, Kwadendamme

In deze mini jungle valt er van alles te beleven, van tropische vogelspin tot leguaan en dwergkaaiman, van wandelende tak tot kleurige kameleons. Een leuk uitje voor zowel jonge als oudere dierenliefhebbers.

Limburg: Theepottenmuseum Swartbroek

Nog zo’n verrassende winnaar: vlak bij Weert vind je hier een museum met meer dan 1000 verschillende theepotten in de meest uiteenlopende modellen.

Noord-Brabant: Loonse en Drunense Duinen

Dit grote, nog bijna ongerepte natuurgebied beslaat maar dan 3000 hectare en is met zijn veelzijdige landschap met zowel stuifzand als moerasachtige delen een fantastisch gebied om te wandelen.

Utrecht: Militair Luchtvaart Museum, Soesterberg

Wie heeft niet even boven Utrecht die straaljager langs de snelweg zien staan? Die hoort bij dit museum waar je enorme collectie aan vliegtuigen en helikopters kunt bewonderen. Naast deze historische objecten uit de vaderlandse luchtvaartgeschiedenis kun je ook ‘echt vliegen’ in een F16, er staat een heuse simulator.

 

 Bron: ANWB

Ook interessant voor je:

  • De best bezochte attractieparken van NederlandDe best bezochte attractieparken van Nederland Nederlanders zijn gek op sensatie en gaan daarom graag naar een attractiepark of pretpark. Gelukkig telt Nederland heel veel van dergelijke parken waar jong en oud een hele leuke dag of […]
  • De beste Kerstman ter wereldDe beste Kerstman ter wereld Stefan Veroude uit Netsersel is voor de tweede keer gekroond tot de beste kerstman ter wereld. Hij won zondagavond de bekende "Santa Winter Games" in Gällivare, in het Zweedse deel van […]
  • De beste bestemmingen langs de Egeïsche en Zwarte ZeeDe beste bestemmingen langs de Egeïsche en Zwarte Zee Op sommige plaatsen is het altijd zomer. Vooral op de eilanden in de Egeïsche Zee en plaatsen aan de rivièra van de Zwarte Zee kent men winterweer alleen van documentaires op televisie. […]
  • De mooiste vrijwilligersprojectenDe mooiste vrijwilligersprojecten Veel mensen hebben de droom om voor een langere tijd naar het buitenland te gaan. De een wil een wereldreis maken, de ander wil zich inzetten voor het goede doel. Dat is natuurlijk een […]