De mooiste wandelroutes in Nederland die je via internet kunt vinden

Wandelen is al jaren immens populair, en zal dat ook altijd wel blijven. Een wandeling door het bos, over de heide of langs het strand wordt door velen als het ultieme uitje voor de zondagmiddag beschouwd.

Omdat je vast niet iedere zondag het zelfde rondje wilt lopen, raden we je aan om eens op de volgende websites te kijken. Die zullen je vast en zeker genoeg informatie en inspiratie voor een mooie wandeling bieden. We beginnen met twee aanraders, en daarna nog een selectie in volstrekt willekeurige volgorde:

Aanraders:

 • Staatsbosbeheer.nl
  Waar kun je beter zoeken naar routes, dan bij de beheerder van het overgrote deel van de Nederlandse natuur? Op de website van Staatsbosbeheer vind je meer dan 180 wandelroutes door heel Nederland, waarbij je kunt selecteren op lengte, provincie en periode.
 • Natuurmonumenten.nl
  Ook Natuurmonumenten is verantwoordelijk voor het beheer van het nodige natuurschoon in Nederland. Op de website van Natuurmonumenten vind je ruim 100 wandelroutes, te filteren op lengte en provincie. Voor de toegang van de gebieden van Natuurmonumenten moet je mogelijk lid van Natuurmonumenten zijn.

Overige websites:

 • ANWB – Wandelroutes zoeken
  Een eenvoudig en makkelijk zoeksysteem: je klikt op de website van de ANWB de gewenste provincie aan en geeft met de schuifbalk de gewenste maximum afstand aan, en de routes komen vanzelf in beeld. Helaas had de bijbehorende kaart op het moment van publicatie wat kuren en kon niet worden getoond, ook hebben wij de indruk dat er maar een beperkt aantal routes in het bestand is opgenomen.
 • Wandelroutes.org
  Zoals de naam al doet vermoeden gaat deze website alleen maar over wandelroutes. De eerste indruk doet vermoeden dat het om een beperkte hoeveelheid informatie gaat. Niets is echter minder waar, zodra een route is geselecteerd biedt de website een schat aan informatie. Maar: die informatie komt rechtstreeks van RouteYou.com, dus daar gaan we meteen mee door:
 • RouteYou.com
  Deze website biedt een enorme hoeveelheid routes, waaronder ook wandelroutes. Bij de meeste routes wordt ook aanvullende informatie gegeven. Bovendien kun je de routes uitprinten én downloaden voor de meest gangbare navigatiesystemen.
 • Wandelpad.nl
  Ook deze website biedt een nagenoeg compleet overzicht aan wandelroutes. Er wordt onderscheid gemaakt tussen normale routes en GPS-routes. Over het algemeen wordt er, zodra men een route heeft geselecteerd, doorverwezen naar een andere website.
 • Tweevoeter.nl
  Net als Wandelpad.nl biedt deze website vooral een overzicht van routes die op andere websites staan omschreven.
 • Ontrack.nl
  Een fraaie website met veel routes en informatie. Helaas moet er voor het downloaden van de routes een bedrag worden betaald. Wie er vaak gebruik van zal maken zal de prijsstelling (€ 17,50/jaar) absoluut niet te hoog vinden.
 • Wandelzoekpagina.nl
  Hoewel de website in de eerste indruk een schat aan informatie lijkt te bieden, komen we er toch een beetje bedrogen uit: zodra een wandeling is geselecteerd is de geboden informatie heel summier en wordt er gelinkt naar andere websites. Jammer, want de vele zoekmogelijkheden vragen eigenlijk naar meer.
 • GPS Tracks.nl
  Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het op deze website om routes waarvan men de tracks kan downloaden voor een smartphone of navigatieapparaat. De website biedt echter ook de mogelijkheid om de route in Google Maps te bekijken.
 • Klik, print en wandel
  Deze website maakt zijn naam dubbel en dwars waar. Je kunt er eenvoudig zoeken naar vele routes, en deze uitprinten.

Ook interessant voor je:

 • Vakantie in Nederland: de mooiste bestemmingenVakantie in Nederland: de mooiste bestemmingen Nederland is écht mooier dan je denkt! En er zijn in Nederland genoeg mooie plekjes om je een dag, weekend of (korte) vakantie uitstekend te vermaken. Een overzicht van leuke, niet […]
 • De 5 beste beveiligings tips voor de DecembermaandDe 5 beste beveiligings tips voor de Decembermaand December komt er weer aan en dat betekent voornamelijk feestelijkheden en donkere nachten! De een houdt er van, de ander gruwelt ervan. Wie er ook van houdt, zijn inbrekers. De […]
 • De beste Franse skioorden voor jongerenDe beste Franse skioorden voor jongeren Frankrijk is het land van plezier en vertier op én bij de piste. We hebben daarom Wintertrexx de beste drie skioorden voor jongeren in Frankrijk voor je laten verzamelen. Je wilt goed […]
 • De beste woonaccessoires om je eigen loft te creërenDe beste woonaccessoires om je eigen loft te creëren Industriële panden, open ruimtes, betonnen vloeren, oude wanden en grote ramen. Ieder woonblad staat er tegenwoordig vol mee. Het liefst wonen we allemaal in een New York stijl loft maar […]